Nordisk Safari Klub
Trofæopmålinger, jagtrapporter, jagtrejsemagasin & skydninger

Trofæmuseum

Europas største offentligt tilgængelige trofæudstilling
Nordens største og mest omfattende samling af jagttrofæer og etnografika fra det meste af verden befinder sig på to etager i hovedbygningens øverste stokværk. Det kolossale rum, med de imponerende tømmerkonstruktioner fra Chr. IV’s tid, danner en helt anderledes smuk ramme om denne unikke samling. Arkitekt Alan Havsteen-Mikkelsen er manden bag den særdeles vellykkede restaurering af det kæmpe store forhenværende loft.

Trofæmuseet rummer Europas største og smukkeste offentligt tilgængelige samling af udstoppede internationale jagttrofæer fra mere end 215 forskellige arter storvildt fra hele verden. Hertil kommer en helt unik samling af utrolig sjælden etnografika fra især Grønland, Afrika og Sydøstasien, en meget stor samling af smukt udstoppede danske fugle indeholdende næsten alle fulgearter, der forekommer i Danmark som ynglefugle eller på træk, og endelig en enestående samling af oliemalerier, akvareller og keramikfigurer af den kendte danske naturkunstner Knud Kyhn - kunstnerens egen samling!

Det er Børge Hinsch Fonden der har bekostet og indrettede museet. Børge Hinsch Fonden er en almennyttig og almen velgørende selvvejende institution, der fungerer som en non-profit organisation, der skal eje, opbevare, vedligeholde, konservere, supplere og til offentligheden fremvise de af stifteren til fonden overførte samlinger samt andre samlinger doneret til eller skaffet af fonden.

Nordisk Safari Klubs store trofæsamling indgår i samlingen på Valdemarslot.
Trofæsamlingen på Valdemarslot blev i 2011 kraftig udvidet idet Nordisk Safari Klub fik testamenteret afdøde Ole Augustinuses store trofæsamling, som nu er inkorporeret i den eksisterende samling. Ole Augustinus var en fremtrædende dansk trofæjæger, men han hyldede det gamle motto, at den, der lever stille, lever godt. Således førte han sig ikke frem som jæger og var relativt ukendt i offentligheden. Trods det efterlader han sig en enorm trofæsamling, som er opbygget gennem mange års udlandsjagt.

Ole Augustinus begyndte at rejse på udlandsjagt, da han var 29 år gammel, og da han døde som 66 årig havde han nået at nedlægge alt 180 arter. Alene fra Afrika nåede han 130 arter, heriblandt 17 gazellearter, og 19 arter af de spiralhornede antiloper heri indbefattet de forskellige Elands. Han nåede i sit jægerliv at komme på over 100 jagtrejser heraf 40 længerevarende afrikanske safarier. I hans samling er der trofæer fra fem kontinenter, og her findes meget sjældne dyr, som ikke mange jægere har nedlagt. Her kan nævnes Jentinks Duiker, Golden Takin, Tufted Deer, Heuglins Gazelle, Isabelline Gazelle, Laristan Sheep, Karaganda Argali, og Whitelipped Deer. Hertil rummer samlingen fire forskellige arter af Dik Dik antiloper og hele 14 forskellige duikerarter ud over 10 andre af de små antiloper fra Vaal Rhebock og nedefter. Men Ole Augustinus samlingen rummer også eksempler på de større dyr. Således har han både nedlagt den store savanneelefant og den mindre skovelefant. Han har skudt kafferbøffel, vandbøffel og dværgbøffel, og han nåede at skyde sort næsehorn, inden det blev næste umuligt at opdrive en licens og hertil naturligvis også det hvide næsehorn. Næsehornene er dog ikke udstillet på museet. Syv forskellige kattearter nåede han også, og da han gik i bjergene, nåede han 18 arter af vilde får, 8 arter af vilde geder inklusive to arter af Markhor, samt også andre arter såsom Takin og Gemse.

Børge Hinsch Fonden har bekostet flytningen af Ole Augustinuses store samling, samt finansieret restaurering og reparation af en række udvalgte trofæer.

Adresse:
Slotsaleen 100, Troense
5700 Svendborg


Klik her for kort

Klik her for mere information om Trofæmuseet på Valdemars Slot samt åbningstider